Taktikai lépés Porosenkótól? Félelem az oroszoktól? - Miért akar Kijev népszavazást tartani a NATO-hoz való csatlakozásról?
2017. február 04. írta: Barton86

Taktikai lépés Porosenkótól? Félelem az oroszoktól? - Miért akar Kijev népszavazást tartani a NATO-hoz való csatlakozásról?

porosenko.jpg

Az ukrán hatalom felvetette azt a lehetőséget, hogy népszavazást kellene tartani a NATO-hoz való csatlakozásról. Ukrajna elnöke, Petro Porosenko a Berliner Morgenrost című német lapnak adott interjújában elmondta, amennyiben a szóban forgó referendumon a többség támogatná a csatlakozást, ő mindent megtenne azért, hogy az ukrán állam NATO-tagország legyen. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy az elmúlt évben a Nyugat is többször megkérdőjelezte azt, hogy Ukrajna alkalmas-e arra, hogy csatlakozzon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Másrészt viszont a NATO-hoz való csatlakozást támogatók száma drasztikusan megnőtt Ukrajnában, egy pozitív eredmény pedig hasznára válhat Petro Porosenkónak. A Korrespondent több neves ukrán szakértőt is megkérdezett arról, mi a véleményük az esetleges referendumról.

A Szociovimir elnevezésű ukrán szociológiai kutató központ igazgatója, Szerhij Taran által közzétett adatok szerint az utóbbi négy évben 3-4-szeresére nőtt a csatlakozást támogatók száma. 2013-ban a lakosság 15-20 százaléka gondolta úgy, hogy Ukrajnának be kell lépnie a NATO-ba, napjainkban viszont már az ukránok közel fele támogatja a NATO-csatlakozást. Azt hozzá kell tenni, hogy a friss felmérések nem tartalmazzák a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területeken, és a Krím-félszigeten élők véleményét.  

Taran úgy gondolja, azért emelkedett a csatlakozást támogatók száma, mert bár korábban Ukrajnában mindenki meg volt győződve arról, hogy baráti viszonyban van országuk Oroszországgal, ez mára megváltozott. „Az emberek kezdenek ráébredni, hogy a NATO tagországai békében élnek egymással, nem háborúznak.” – tette hozzá a szociológiai központ igazgatója.

Az ukránok 40 százaléka támogatja, kevesebb, mint 40 százaléka pedig ellenzi a csatlakozást a NATO-hoz, tehát a népszavazás most pozitív eredménnyel zárulna.

Ezzel Porosenko is tisztában van, ezért vetette fel a referendum ötletét.  Az ukránok többsége azért támogatja a csatlakozást, mert úgy véli, így Ukrajna védve lesz Oroszországtól – fejtette ki véleményét Alex Antipovics, a Rejting szociológiai csoport igazgatója.

A Globális Stratégiák Intézetének igazgatójának, Vadim Karaszjov véleménye szerint Porosenko felvetését a népszavazásról egy taktikai lépésnek is lehet tekinteni. A referendummal az ukrán elnök az akarja üzenni, Ukrajna készen áll arra, hogy belépjen a katonai szövetségbe, annak ellenére, hogy a NATO ezt másképpen gondolja.

Volodimir Feszenko, a Penta politikai tanulmányokkal foglalkozó központ igazgatója szerint azáltal, hogy Ukrajna feladja semleges státusát, csak még jobban eltávolodik a békéhez vezető úttól.  A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy egy pozitív eredménnyel végződő népszavazástól Ukrajna még nem lesz NATO-tagország.  Amíg az ország keleti részén háború dúl, addig az országnak esélye sincs arra, hogy a szövetség tagja legyen, ezért más együttműködési mechanizmusokat kell keresni – tette hozzá Feszenko.

Andrij Zolotarev politikai elemző más szemszögből reagált az ukrán elnök kijelentésére, szerinte a népszavazásra csak azért van szükség, hogy a kijevi vezetés megakadályozza az előrehozott parlamenti választásokat.  

A jelenlegi ukrán parlament 2014 végén fogadott el törvénymódosítást, amelyben eltörölte az ország semleges státusát, és felújította az észak-atlanti szövetséghez történő közeledést. 2015. szeptember elején az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) új katonai doktrínát hagyott jóvá, amely megerősítette, hogy Ukrajna célul tűzte ki a belépést a NATO-ba. Porosenko akkor leszögezte: 2020-ig el kell érni, hogy az ukrán hadsereg megfeleljen a NATO-csatlakozáshoz szükséges követelményeknek

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr2212181762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.05. 14:39:39

Sosem lesznek NATO-tagok, azaz az egész csak demagógia.
süti beállítások módosítása