Komoly földrengést jósolnak Kárpátalján
2018. november 13. írta: Barton86

Komoly földrengést jósolnak Kárpátalján

foldreng.png

10-20 éven belül erős földrengésre kell számítani Kárpátalján, amely komoly károkat okoz majd a megyében. A szakemberek az archívumban található adatok tanulmányozása alapján vonták le ezt a következtetést - tudatja az Obozrevatel ukrán hirportál.

Kárpátalját 100-120 évente rázza meg erőteljesebb földrengés, az utolsó ilyet 1908-ban rögzítették, emiatt készülni kell arra, hogy hamarosan újabb komolyabb földmozgás sújtja majd a megyét - figyelmeztet a szeizmikus állomás igazgatója, Vaszil Ihnatisin.

A szakember szeizmométerek segítségével figyeli a legkisebb ingadozásokat is. Az utolsó figyelemre méltó "rázkódásokat" 2015-ben jegyezték fel, akkor a legtöbb épületről lehullott a vakolat, egyes házakon még a tető sem maradt meg- Ihnatisin véleménye szerint hasonló erejű földrengésre kell a közeljövőben is számítani. Az, hogy az elmúlt 3 évben a műszerek nem mutattak komolyabb ingadozásokat, csak a "vihar előtti csend" - tette hozzá.

Az Országos Tudományos Akadémia Geofizikiai Intézetének igazgatóhelyettese, Olekszandr Kendzera reagált a földrengéssel kapcsolatos előrejelzésre. Felhívta rá a figyelmet, bár lehet ok az aggodalomra, mivel, ha megnézzük Ukrajna szeizmikus zónatérképét, abból kiderül, hogy Kárpátalján előfordulhatnak "globális" földrengések, ám azt, hogy valójában mikor is, és milyen erősségű lesz, azt nem lehet előre megjósolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5614369357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2018.11.14. 15:38:58

Hazaindul a Kárpátok?
süti beállítások módosítása