Nemzetközi szankciókat vezethetnek be Ukrajna ellen
2017. február 11. írta: Barton86

Nemzetközi szankciókat vezethetnek be Ukrajna ellen

szankci.jpg

Két évvel azután, hogy Kijev felfüggesztette a nyugdíjak és a szociális segélyek kifizetését az ellenőrizetlen donbászi területeken az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és az Európai Unió (EU) nyíltan kiállnak amellett, hogy az ukrán állam indítsa újra a kifizetéseket. Amennyiben az ukrán kormány figyelmen kívül hagyja a felszólítást, abban az esetben szankciókra számíthat Ukrajna – írja a RIA Novosztyi.

2014 őszétől a Kijev által nem ellenőrzött donbászi területen élők nem kapnak fizetést, nyugdíjat valamint szociális segélyeket az ukrán államtól. Az Ukrán Miniszteri Kabinet 2014.november 7-dikei rendeletének értelmében a terrorellenes műveletek (ATO) övezetében élők mindaddig nem számíthatnak a kifizetésekre, amíg ezek a területek vissza nem kerülnek Kijev ellenőrzése alá.

Az ellenőrizetlen területeken élők abban az esetben jogosultak a szociális kifizetésekre, ha ideiglenesen áttelepülnek olyan településre, amely Kijev fennhatósága alatt áll.

„A nyugdíjasoknak át kell jutniuk az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok, és az ukrán kormányerők által felállított ellenőrző pontokon is. Mindkét oldalon bürokratikus dokumentumokat kell kitölteniük, ami hosszú és megalázó folyamat. Azt is meg kell érteni, hogy sok nyugdíjas a fizikai és egészségügyi állapota miatt nem tudja elhagyni a Donyecki és a Luhanszki területeket.  Ezek az emberek már három éve nem kapják meg a nekik törvényesen járó nyugdíjat, s megélhetés nélkül maradtak. Ez diszkrimináció és népirtás.” – fejtette ki véleményét Dmitro Kornyijcsuk politikai elemző.

Egészen a közelmúltig a donbászi lakosok humanitárius helyzete elkerülte a nemzetközi szervezetek figyelmét. Az első jelzést az ukrán vezetés 2016 szeptemberében kapta, amikor kijevi látogatása során az ENSZ különmegbízottja, Chalok Beyan arra kérte az ukrán vezetést, hogy fizesse a nyugdíjat az összes donbászi nyugdíjasnak, beleértve azokat is, akik a Kijev által nem ellenőrzött területeken élnek. Szerinte azzal, hogy a nyugdíjasokat „sajátunkra” és „övékére” osztja, Kijev megsérti a társadalmi-gazdasági jogokat.

„Minden ember, aki eléri a nyugdíjkorhatárt jogosult a nyugdíjra, függetlenül attól, hogy áttelepült vagy sem.  Először is, továbbra is úgy kell kezelni őket, mint a nemzet tagjait. Viszont egy olyan döntés elfogadása, hogy olyan embereknek nem fizetünk nyugdíjat, akik több mint két hónapja az ellenőrizetlen területeken élnek, s csak akkor tekintjük ezeket a lakosokat „sajátjainknak”, s fizetjük nekik a szociális juttatásokat, ha Kijev által ellenőrzött területeken élnek, az nem más, mint kitaszítás.” – magyarázta Chalok Beyan.

Idén február elején az Ukrajnába érkező EU-delegáció és uniós nagykövetek azt követelték az ukrán kormánytól, hogy indítsa újra a nyugdíjasok kifizetését és a szociális szolgáltatásokat azon ukrán állampolgárok számára, akik a nem állami ellenőrzés alatt álló területeken élnek.

„Bízunk benne, hogy az ukrán kormány következő intézkedése az lesz, hogy helyreállítja a szociális szolgáltatásokat és ismét elindítja a nyugdíjak kifizetését a nem állami ellenőrzés alatt álló területeken.  Az itt élő ukrán állampolgároknak alkotmányos joga van mindezekhez.” – áll az Európai Bizottság cselekvési tervében.

Neil Walker ENSZ-képviselő véleménye is összhangban van az EU-képviselőkéivel.

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete figyelmeztet, azzal, hogy Ukrajna nem fizeti a szociális juttatásokat és a nyugdíjakat a Kijev által ellenőrizetlen területeken élőknek, megsérti az ukrán és a nemzetközi törvényeket is. Minden állampolgárnak joga van a szociális kifizetésekre, függetlenül attól, hogy hol él.” – húzta alá Neil Walker.

Az ENSZ-képviselő elmondása szerint a nemzetközi közösség aggódik az Ukrán Szociálpolitikai Minisztérium nyugdíjügyi álláspontja miatt.

A nemzetközi szervezetek és Ukrajna nyugati partnereinek a nyilatkozata hisztérikus hangulatot teremtett az ukrán kormány humanitárius ügyekkel foglalkozó részlegében.

„Én ilyen pimasz beavatkozást Ukrajna belügyeibe még nem láttam!” - reagált az ENSZ nyilatkozatára Andrij Reva ukrán szociálpolitikai miniszter.

Reva említett egy megbeszélgetést is, melyen nyugati országok nagyköveteivel beszélgetett, ahol elmondása szerint feltett egy egyszerű kérdést: „Hogyan képzelik el a nyugdíjak kifizetésének mechanizmusát a megszállt területeken?”  A kérdésre, a politikus tájékoztatása szerint, az amerikai nagykövet, Marie Jovanovich csak annyit felelt: „Nincs semmilyen kész tervem.”

A miniszter ezzel akaratlanul is elszólta magát, bár hivatalosan nem adott neki hangot, de az Egyesült Államokat is aggasztja a kialakult helyzet.

Reva kijelentette, abban az esetben, ha tényleges tűzszünet lesz Kelet-Ukrajnában, kivonják a nehézfegyverzetet, megtörténnek a fogolycserék, s mindent megtesznek a felek, ami a békefolyamathoz szükséges, tehát teljesítik a minszki megállapodást, akkor újra elindulhatnak a kifizetések a donbászi területeken.

Pavlo Rozenko ukrán miniszterelnök-helyettes, szociálpolitikai miniszter is megszólalt az üggyel kapcsolatban.  Bár korábban a miniszter aktívan kiállt amellett, hogy Ukrajna ne fizesse a megszállt területeken élők nyugdíját, most mégis arról beszélt, hogy nyugtalanítja a társadalmi helyzet Donbász, Kijev által nem ellenőrzött területein.

„Úgy gondolom, alaptalan a vádaskodás amiatt, mert Ukrajna leállította a szociális juttatások kifizetését a megszállt területeken.  Természetesen mindnyájunkat nyugtalanítja az ország megszállt részén kialakult társadalmi helyzet. De Ukrajna leállította ezeknek a szociális juttatásoknak a kifizetését. Nem a Szociálpolitikai Minisztérium, nem a Nyugdíjalap, nem a Miniszteri Kabinet állította le a kifizetéseket.  A kifizetések leálltak azok miatt az orosz harcosok és terroristák miatt, akik megszállták Ukrajna területének egy részét. Ők fosztották meg az ukrán állampolgárokat a nyugdíjhoz, szociális kifizetésekhez, szociális ellátáshoz való, államilag biztosított joguktól.  Ezeken a területeken nem tartják be az ukrán törvényeket, nincsenek jelen az ukrán hatóságok, banki és pénztári intézmények.  A nemzetközi közösség tisztában van azzal, hogy itt a kifizetéseket újraindítani egyelőre nem lehet.”  - olvasható Rozenko hivatalos Facebook-oldalán.

A miniszterelnök-helyettes is megismételte, hogy a nyugdíjak és szociális juttatásokat abban az esetben kezdi újra fizetni az ukrán állam, amennyiben Oroszország teljesíti a minszki megállapodást, helyreáll Ukrajna területi integritása, s ismét az ukrán törvények lépnek életbe a megszállt területeken.

Andrij Zolotarev ukrán politológus, a Harmadik Szektor elnevezésű elemzőközpont vezetője úgy véli, az EU és az ENSZ nem véletlenül „nyitotta ki a szemét” s ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna teljesítse kötelezettségeit a megszállt területeken élő állampolgáraival szemben.

A politikai elemző hangsúlyozta, ha az ukrán vezetés továbbra is kitart amellett, hogy nem fizeti a szociális juttatásokat a Kijev által nem ellenőrzött terület lakosainak, akkor az azzal végződhet, hogy szankciókat vezetnek be Ukrajna ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9612248700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása