Összeomolhat az egészségügyi rendszer Ukrajnában
2018. november 01. írta: Barton86

Összeomolhat az egészségügyi rendszer Ukrajnában

img_top.jpg

Az ukrán egészségügyi rendszer összeomlását jósolja az Országos Orvosi Kamara felelős titkára, Szerhij Kravcsenko.

Az ukrajnai orvosok bérhátraléka mára elérte az 1,4 milliárd hrivnyát (körülbelül 14,2 milliárd forint), de ez az összeg még tovább fog emelkedni. Az egészségügyi reformról szóló törvény elfogadását követően az ígért 5 százalék helyet, a GDP csupán 2,7 százalékát fordították egészségügyi célokra, s 2019-re is csak 0,2 százalékos emelést terveznek - mondta el Kravcsenko. Ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számításai szerint Ukrajnának a GDP 7 százalékát kellene az említett szektorra költenie - tudatja a Golos.ua.

Az Országos Egészségügyi Szolgálat az idei év végéig maximum 900 millió hrivnyával (körülbelül 9,1 milliárd forint) tudná csökkenteni a bérhátralékokat, de teljes mértékben nem tudná kifizetni a kórházi dolgozókat. Az egészségügyi reform miatt a szektor "maradék alapon" van finanszírozva, ezért az elmaradt béreket csak úgy tudnák kifizetni, ha csökkentenék az egészségügyi dolgozók számát és fizetését, viszont ez a lépés kórházak megszűnéséhez és az egészségügyi rendszer összeomlásához vezethet - fejtette ki véleményét Kravcsenko.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr1814337759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása