Adóemelésre készül az ukrán parlament
2018. november 09. írta: Barton86

Adóemelésre készül az ukrán parlament

ukran-parlament.jpg

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács a dohányáru és egyéb termékek jövedéki adójának az emelésére készül, emellett csökkenteni akarja a természetes személyek számára meghatározott adómentes átutalások alsó küszöbét. A 9260-as számmal ellátott törvényjavaslatot első olvasatban 233 képviselő fogadta el november nyolcadikán.

A javaslat szerint 2019. július elsejétől a dohányáruk után fizetett jövedéki adót 9 százalékkal növelnék, valamint emelnék a helyhez kötött pontforrásokra kivetett ökológiai adó mértékét is a jelenlegi tonnánkénti 0,41 hrivnyáról 10 hrivnyára. 2023-ra fokozatosan szeretnék elérni a tonnánkénti 30 hrivnyás adókulcsot.

A törvényjavaslat értelmében hozadéki adót kellene fizetni minden olyan külföldről behozott termék után, melynek értéke meghaladja a 100 eurót - tudatja a Korrespondent.net.

A dokumentum szerint 2019.január elsejétől a postai szolgáltatóknak és az expressz fuvarozóknak is adót kell fizetnie minden olyan csomag után, melynek összértéke meghaladja a 150 eurót, június 30-tól pedig már 100 euró után kellene járulékot fizetniük az ukrán államnak. A törvényjavaslat emiatt adóügynökök alkalmazását tanácsolja számukra. (Az adóügynök az állam és az adófizetők közötti közvetítő. Az ilyen közvetítői szolgáltatások szükségesek az adók és a vámok költségvetésbe történő átutalásához - a szerk.)

Az Ukrán Pénzügyminisztérium javaslata értelmében az olajtermelőknek 2 százalékkal, a vasérc termelőknek pedig 0,8 százalékkal kellene magasabb földbérleti díjat fizetniük. Az erdészeti erőforrások speciális felhasználásával foglalkozó cégeknek 50 százalékkal kellene többet fizetniük a terület bérléséért.

Mindezeken felül a törvényjavaslat az üzemanyag- és az alkoholforgalom szabályozására irányuló intézkedések megerősítésére is vonatkozik.

A pénzügyminisztérium becslései szerint a törvényjavaslat elfogadásával 2019-ben 6,3 milliárd hrivnyás bevételre tenne szert Ukrajna, melyből 5,9 milliárd folyna be az állami büdzsébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr9714361417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása