Foreign Policy: Kijev is táplálja a kelet-ukrajnai háborút
2017. február 08. írta: Barton86

Foreign Policy: Kijev is táplálja a kelet-ukrajnai háborút

haboru.jpg

Ukrajnában nem létezik „békepárt” írja a „Kijev is táplálja a háborút Ukrajna keleti részén” című cikkében a Foreign Policy (FP).

Donald Trump amerikai elnöknek nem csak az orosz agresszióval kell szembe néznie, hanem a kompromisszumra még mindig alacsony hajlandóságot mutató kijevi vezetéssel is – hívja fel a figyelmet a kiadvány.

Mivel az ősszel kötött megállapodások a fegyveres erők kivonásáról sikertelennek bizonyultak, ezért az ukrán hadsereg megpróbált egyre közelebb jutni a „szürke zónához”, emiatt pedig a szeparatisták is elkezdték elhagyni a semleges zónát.  Ennek az eredménye pedig az lett, hogy a „szürke zóna” lett a feszültség központja: sok helyen a frontvonal mentén csak pár száz méter választotta el a kijevi kormányerőket és az oroszbarát lázadókat, ez lehet az oka annak, hogy a Donyeck melletti Avgyijivkánál ismét kiéleződtek a harcok – írja az ukrán Korrespondent.net az FP elemzésére hivatkozva.

Az amerikai kiadvány szerint Ukrajna Elnöki Adminisztrációja arra használja fel a harcok eszkalálódását a terrorellenes műveletek övezetében, hogy emlékeztesse rá Trumpot, milyen ára van annak, ha összefog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Az FP emlékeztet arra, hogy az amerikai külügyminisztérium korábban nem említette meg Oroszországot lehetséges tényezőnek azzal kapcsolatban, hogy súlyosbodtak a harcok Donbászon.

Az amerikai kiadvány arról is ír, hogy a kijevi elit a katonain kívül nem igazán hajlik más megoldásra a helyzet rendezésének érdekében.  A Foreign Policy ezzel kapcsolatban emlékeztet Ukrajna egyik befolyásos oligarchájának, Viktor Pincsuknak a nyilatkozatára, aki azt mondta, hogy fájdalmas kompromisszumot kell kötni Oroszországgal az Ukrajna délkeleti részén kialakult befagyott fegyveres konfliktus, illetve a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget ügyében. Az ország EU- és NATO-csatlakozását le kell venni a napirendről, hogy békét teremthessenek, mert enélkül nem térhet vissza az élet a normális kerékvágásba Ukrajnában. Az FP forrásai szerint Pincsuk nyilatkozata mögött valójában az ukrán elnök környezete áll.

Petro Porosenko ellenben a „háborúpártiak” nem hivatalos vezetőjével, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkárával, az elnöki ambíciókkal rendelkező Olekszandr Turcsinovval keresi titokban a kompromisszumot – írja a Foreign Policy.

Az FP szerint félő, mindezek azt eredményezhetik, hogy Donbászon ismét eldurvul a helyzet, amit az is tetéz, hogy Washington nem akar részt venni a békefolyamatban.

A kelet-ukrajnai konfliktus zavaros, aminek nem annyira a nemzetközi, mint a belső tényezők az okai – foglalja össze az amerikai kiadvány.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5312237028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása