Potápi: a nemzeti kisebbségek gyakran több joggal rendelkeznek, mint amennyiről tudnak, és amit kihasználnának
2017. február 11. írta: Barton86

Potápi: a nemzeti kisebbségek gyakran több joggal rendelkeznek, mint amennyiről tudnak, és amit kihasználnának

potapi.jpg

A nemzetpolitikai államtitkár szerint kiemelten fontos, hogy a nemzeti kisebbségek minél inkább ismerjék jogaikat és éljenek is azokkal.

Potápi Árpád János a Jogkiterjesztési küzdelem: eszközök és lehetőségek Ukrajnában címmel rendezett pénteki konferencián felidézte az ukrajnai önkormányzati választásokat, és azt, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség történelmi sikereket ért el, újra van országgyűlési képviselője is a magyarságnak. A KMKSZ ezzel jelentősen segítheti az ukrán és a magyar kormány együttműködését, egyfajta hidat képezve - mutatott rá.

Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy az ukrán politika, a közvélemény is támogassa a nemzetpolitikai célokat. A magyar kormány semmilyen olyan helyi célt nem támogat, ami az ottani szervezetek, történelmi egyházak elképzelésének nem felel meg - rögzítette a nemzetpolitikai államtitkár.

Kitért arra is, hogy a nemzeti kisebbségek napjainkban gyakran több joggal rendelkeznek, mint amennyiről tudnak, és amit kihasználnának. Kiemelten fontos, hogy ezeket a jogokat minél inkább megismerjék és éljenek vele. Szólt arról is, hogy az oktatás területén tapasztalható negatív tendenciákat elutasítják, és próbálnak ellene fellépni - írja az MTI.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben számos program indult, ezek az élet minden területére kiterjednek, és egyre inkább érintik a gazdaságot is.

A magyar kormánynak legfontosabb nemzetpolitikai célja, hogy a szülőföldön boldoguljanak az emberek, és ez igaz Kárpátaljára is - mondta, hozzátéve: az Edgán Ede fejlesztési program 32 milliárdot ölel fel, és emellett további forrásokat fordítanak az intézményrendszer fejlesztésére és bővítésére. Az óvodaprogram előkészítése is zajlik, egyik állomása Kárpátalja lesz - jegyezte meg.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke elmondta: jelentős visszalépéseket tervez az ukrán fél az oktatás és nyelvhasználat területén egyaránt.

Jogilag nem lenne például meghatározva, mit jelent az, hogy az ukrán nyelv mellett használnának egy másik nyelvet. Hasonló a helyzet a nemzeti kisebbségek jogait érintő törvénytervezetnél is - jegyezte meg.

Ugyanakkor úgy látta, van még remény arra, hogy ne történjen meg a legrosszabb. Ukrajna európai integrációja, belső stabilitása nem valósulhat meg anélkül, hogy a kisebbségek jogait ne biztosítanák - fogalmazott a KMKSZ elnöke.

Kántor Zoltán, a kutatóintézeté vezetője szintén arról beszélt, hogy a béke és stabilitás előfeltétele Ukrajnában, hogy a kisebbségek helyzetét rendezzék. A kárpátaljai önszerveződés jól halad, és ezt a magyar kormány jelentősen támogatja is - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://ukrajnai-hirek.blog.hu/api/trackback/id/tr312248310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása